Preskočiť na hlavný obsah

Boeuf Bourguignon



Ľudka for you, ale aj pre ostatných : Odmysli si tieto pekelné horúčavy a predstav si také 10 stupňové nedeľné ráno. S veľkou chuťou na pohodovo strávený deň, pri telke, čítaní ...... a nutkavou potrebou nakŕmiť svojich blízkych niečím vynimočným, ani sa nezaťažuj s prezliekaním, len tak si prehoď zásteru /odporúčam - hlavne pri nedostatočnom vysušení hovädziny /a "mimochodom" uvar rodinke túto maškrtu. Je to síce trochu drahšie, ale však nie každý deň je nedeľa. A v pondelok môžu byť trebárz zemiaky s bryndzou :}.Tak tu je opis receptu z Apetitu 7/2010, pre 6 osôb - Boeuf Bourguignon podľa Julie Child:

1,5 kg hovädzieho mäsa - na kocky 5x5 cm
170 g slaninky - na prúžky
1 PL oleja
1 mrkva - na kolieska
1 cibuľa - na prúžky
1 lyžička soli, mletý peper
2 PL hladkej múky
750 ml červeného vína, 500-600 ml silného hovädzieho vývaru
1 PL paradajkového pretlaku
2 strúčiky cesnaku - prelisovať
1/2 lyžičky tymiánu, 1 bobkový list

Na cibuľky:

750 g šalotiek
30 g masla, 1 PL oleja, 200 ml hov.vývaru, alebo červeného vína, bouquet garni - t.j. do gázy zabaliť 4 stonky petržlenovej vňate, 1 bobkový list, 2 stonky tymiánu

Na šampiňóny:

60 g masla, 2 PL oleja, 2 šalotky alebo 1 cibuľa - nakrájať, 500 g šampiňónov

Postup:

1. Prúžky slaninky povar 10 minút v horúcej vode, potom preceď a osuš.

2. Na oleji opraž slaninku do zlatista. Vyber a polož ho nabok. Olej rozpáľ na maximum a len po niekoľkých kúskoch opekaj mäso. Potom ho vyber a odlož k slaninke. Rúru rozpáľ na 230 C.

3. V hrnci opraž mrkvu a cibuľu do hneda. Daj do hrnca opäť všetko mäso a slaninu, popráš múkou, soľou a peprom. Hrniec daj nezakrytý na 4 minúty do rúry. Mäso premiešaj a po ďalších štyroch minútach ho vytiahni z rúry. Teplotu zníž na 160 C.

4. Do hrnca vlej víno a toľko vývaru, aby mäso bolo tak tak zakryté. Pridaj pretlak, cesnak, bylinky. Na sporáku priveď k varu, zakri a strč do spodnej časti rúry. Tekutina v hrnci by mala celú dobu jemne prebublávať. Za 3-4 hodiny budeš mať hotovo. Medzitým zahoď zásteru a venuj čomu len chceš. Mysli aj na vegetariánov :}.

Na cibuľky - alebo oignons blacés á brun - olúp šalotky. Až začne maslo s olejom bublať, vhoď cibuľky a na miernom ohni opekaj 10 minút. Zalej tekutinou, pridaj bylinkový balíček, zakri a nechaj dôjsť. Pred podávaním vyber balíček s bylinkami.

Na šampiňónové soté - rozpáľ olej s máslom- vhoď na väčšie kusy nakrájané šampiňóny a cibuľku. Za stáleho miešaia opekaj asi 4 minúty. Až huby zhnednú, dochuť soľou, peprom. A môžeme podávať.

Ako prílohu Júlia Child okrem šampiňónov a cibuliek podávala zemiaky v šupke a zelené fazuľky - ja som urobila aj hrnčekové knedle.

Ja viem, vyzerá to komplikovane, ale ver, že to tak nie je. V zime asi bude problém zohnať čerstvé bylinky..... ale taký je život - C´ est la vie!

PS: Tá francúština mi ale ide :}:}:}

Komentáre

  1. mňam - ešte plná zážitkov zo včerajšieho spoločného posedenia a popapkania hovorím ÁNO a mňam :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!