Preskočiť na hlavný obsah

Záchvat úspornosti

  Vždy mám taký upokojujúci pocit hraničiaci blaženosťou,  aká som jááá len šetrnnnáá gazdina keď uvarím z toho čo mám v chladničke, lepšie povedaná,čo je v trvanlivosti za 5 minút 12 /alebo už 12/ A tak keď som zbadala u Kingi -fantastickej food blogerke http://kingablogger.blogspot.com/2010/12/syrova-polievka.html recept na Syrovú polievku, vedela som presne, že teraz nadišiel ten správny čas na spotrebu už trolilinku zabudnutého syra :}, na presne ten skrytý za jogurtom a hruškou.
Trošku som zaimprovizovala a namiesto 200 ml smotany na varenie som dala rovnaké množstvo  mlieka a možno lyžicu smotany-zbytok, možno aj preto bola redšia, ale chuťovo bola výborná, trochu ako demikát.
 Za 1/2 hodinky som k tomu pripravila Bryndziaky a moja Záchvatová úsporná večera mohla začať.

                                 Syrová polievka od Kingi

1 lyžica masla
1 lyžica múky
1,5 l vody
2 kuracie bujóny -ja som použila 1 bio zeleninový
150 g syru Eidam
200 ml smotany na varenie
2 žĺtka
1/2 lyžičky čierneho korenia
muškátový orech
ak chcete dochuťte vegetou

Maslo jemne roztopiť a pridať lyžicu múky. priliať vodu, bujóny - dať zovrieť. Potom pridať nastrúhaný syr a variť cca 5 minút. Nakoniec zmiešať smotanu na varenie so žĺtkami, pridať k nim za jednu naberačku polievky. Za stáleho miešania priliať smotanovú zmes do poliekvy, dochutiť koreninami. Dať ešte chvíľu prevrieť. Ozdobiť čo máte, Kinga použila smažený hrášok a petržlen, ja som dala- čo mala- ľanové semeno
+ Bryndziaky.



  na        Bryndziaky  potrebujeme:


250 ml hladkej múky
80 g masla
100 g bryndze
1 vajce
2 PL kyslej smotany
soľ, 1 vajce na potretie 
rascu, mak na posypanie- ja som použila namleté ľanové semeno


Z múky+soli+masla+bryndze+ 1 vajcia+smotany vypracujeme cesto. Vyvaľkáme a formičkou povykrajujeme. Potrieme vajcom a posypeme čím chceme. Pečieme na vymastenom plechu cca 12 minút na 200 °C. 




Komentáre

  1. Musím to vyskúšať, len si nenapísala aká hrúbka cesta. Ď.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oľga,v pôvodnom recepte nebolo tiež uvedené, tak som to len odhadom.Ja som ich mala pomerne tenké, ak ich budeš robiť hrubšie,tak určite ich peč dlhšie.Nebolo možno zlé do nich pridať kypriaci prášok,v niektorých receptoch na internete som čítala, že tam ide.Ale inak bola to rýchlovka.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Teším sa, že si vyskúšala túto polievku. Myslím si, že ak sa použije mlieko, je treba menej vody a možno viac syru dať, aby bola hustejšia. Ale ani moja polievka nebola extrémne hustá, bola tak akurát.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!