Preskočiť na hlavný obsah

Sezónne varenie a pečenie


sobotňajší nákup z trhu

To, čo bolo pre našich predkov úplne samozrejmé, že varili zo surovín, ktoré práve "odtrhli" (jasne,že okrem zimy) a nenavštevovali supermarkety (tuším, že len preto, že neboli) pod zámienkou kúpenia jahôd, alebo paradajok v decembri :), to my po dovozovom boome (keď v socializme boli v zelovoci len zemiaky a kapusta) začíname chápať a praktizovať.
V Čechách (aj inde smerom na Západ) letia Farmárske trhy,  v Košiciach máme zatiaľ len starý dobrý trh a ja sa len spolieham na tetušky od ktorých kupujem zeleninu, na ich tvrdenia, že nehnoja, leho hnojivá sú drahé.
   Z môjho sobotňajšieho nákupu som vybrala mrkvu, orechy, vajíčka a pripravila:

                                                                   Mrkvový koláč
                                                                                                                                      upravený z F.O.O.D  10/2011

160 g polohrúbej múky
1 ČL jedlej sódy
5 vajec - žĺtky a bielka zvlášť
30 g masla
220 g cukru - ja som dala 150 g hnedého a stačilo
100 g mrkvy - najemno nastrúhanej
1 ČL škorice
4 mleté klinčeky
3 guličky nového korenia - namletého-nedala som
2 PL rumu
60 g orechov - nastrúhaných - ja som ich namlela, nie úplne na múčku,aby ich bolo trochu cítiť pod zubami
tuk a múku na vymazanie formy

Múku preosejte a rozmiešajte do nej sódu. Formu o priemere 24 cm vytrite tukom a posypte hrubou múkou. Žĺtky vyšľahajte s maslom -izbovej teploty + cukrom do peny. Z bielkov a štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Pridajte do nej nastrúhanú mrkvu, orechy, korenia a rum, potom túto zmes vmiešajte do žĺtkov. Premiešajte a postupne vmiešajte múku.
    Cesto vlejte do formy a pečte na 170°C cca 50 minút.
V recepte je uvedená tvarohová a žĺtková plnka, ktorá sa robí zo surových vajec, keby som tento koláč robila cez víkend asi by som ju urobila, ale ja som ju piekla v pondelok na bežný deň. Tak  som si to uľahčila, vymiešala som nátierkový tvaroh s trochou práškového cukru a podávala som ku koláču.

PS: Mrkvový koláč má sezónu aj na jar, stačí vymeniť škoricu za citrón a mrkvu za mrkvičku.

Komentáre

  1. júúúúúúúúj, krásne sa vydaril!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Viktória,vydaril :), ale práve pred hodinou som na objednávku manžela dopiekla ďalší a s tým je to horšie :). Myslím,že sa mi to stalo 1x, zabudla som dať do bielok žĺtkovú masu s cukrom.No, už som asi spala, začala som okolo 10 večer, cesto sa mi videlo tak trochu tuhé tak som pridala trochu viac rumu :).Prišla som na to, keď som upratovala kuchyňu, tak som tú žĺtkovú hmotu dala pekne navrch a dopiekla. Zajtra sa uvidí, či sa to bude dať jesť. Dobrú noc!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!