Preskočiť na hlavný obsah

Čokoládový fondán


Myslím, že je to taká dobrá poistka pre prípad, ak by vám vybuchla rúra na pečenie,
alebo sa vám vianočné pečivo pripálilo,
alebo rúru už nechcete ani vidieť :).

Čokoládový fondán
 s orieškami
zdroj www.joyofbaking.com

1 1/2 pohára (360ml) orieškov - aké len máte radi -vlašské,pekanové, pistácie, mandle,arašidy...
414 ml salka t.j. sladké kondenzované mlieko
450 g horkej kvalitnej čokolády
2 PL masla
2 ČL vanilkového extraktu
.......................................................................................
1. Pripravte si menší pekáčik o rozmeroch cca 20 - 23 cm. Vystelte ho alobalom.
2. Orechy dajte na 8 minút zapiecť do rúry, dajte vychladnúť a nahrubo nasekajte - ja som si to prečítala neskôr - takže som orechy nezapekala - nič prevratné sa nestalo, ale myslím, že budú potom chrumkavejšie
3. Do misky, ktorú si dáme nad hrniec s vriacou vodou vylejeme kondenzované mlieko, nasekanú čokoládu a maslo. Miešajte pokiaľ sa všetko nespojí, ale POZOR, aby zmes nebola úplne horúca, lebo fondán potom bude zrnitý. Po odstavení prídáme vanilkový extrakt a nasekané orechy. 
4. Hotový fondán potom vylejeme do pripraveného pekáčika a necháme schladiť. Podľa receptu pri izbovej teplote, ale ja som to urýchlila pobytom v chladničke. Za pár hodín fondán pekne stuhne. Krájame malé kúsočky o rozmere jedného palca t.j. 2,5 cm.


                                         
                                                           Pekné predvianočné dni, s rúrou alebo bez !

Komentáre

  1. taketo nieco podobne sme robili aj podla receptu od Nigelly... a je to uzasna dobrota! mnaaam :)))prajem ti krasne Vianocne chvile, Ivanka! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Marysity,pravdu máš dobrota je to :), aj Tebe prajem krásne, veselé vianočné sviatky!!!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!