Preskočiť na hlavný obsah

Čas

na materinu dúšku. Teda, ak máte v zime chuť na čaj z materinej dúšky, pripomínam, že je najvyšší čas na jej zber. Verte mi, v septembri bude neskoro, niekedy už aj v auguste a určite nezabudnite šúchať nohami, aby vás nebodaj  nepohryzla vretenica. Na našom obľúbenom  slnečnom zbernom mieste na kojšovskej lúke je to nevyhnutnosť.



PS:

Materina dúška je oddávna veľmi vyhľadávaná a používaná bylina. Podľa starej povesti je to premenená matka na kvietok. V čase kvitnutia krásne vonia pre obsah silíc, najmä tymolu a cymolu. Je dosť premenlivá, vyskytuje sa v mnohých odrodách, ktoré sú odlišné svojou vôňou i tvarom. Pestovaný tymian je vyšší vzrastom a má podobné účinky aj využitie ako v prírode rastúca materina dúška. Materine dúške i tymianu sa dobre darí na skalnatých podkladoch a na chudobných pôdach. Obľubuje veľa slnka a teplo. Ak si v prírode nájdeme nejaké miesto na oddych, kde sála zo zeme príjemné teplo, určite tam zacítime aj materinu dúšku.
Materina dúška a tymian majú na organizmus posilňujúce, protikŕčové, protizápalové a hojivé účinky, blahodárne pôsobia najmä na tráviacu a nervovú sústavu. Používajú sa preto pri nespavosti, bolestiach hlavy, závratoch, nervozite a podráždenosti, telesnej a duševnej slabosti. Výborné sú pri nachladnutí, zápale priedušiek, zápale mandlí a pri astmatických ochoreniach, posiľňujú imunitné reakcie. Zlepšujú trávenie, odstraňujú nadúvanie, katary a hnačky, nechuť do jedla. Pôsobia proti črevným parazitom a niektorým infekčným ochoreniam čriev.
Liečia zápaly ústnej dutiny a hrdla, hnisavé rany na koži, zápaly močových ciest.
Za info ďakujem stránke: http://www.liecbabylinkami.euweb.cz/materiduska.htm

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!