Preskočiť na hlavný obsah

Trochu severu v kuchyni

 Dosť často si spomínam na dovolenkové raňajkové orgie v podobe lososového hodovania. Keď som v piatok v predajni zbadala chladeného lososa, tušiac, že  portugalské  repete-raňajky sú v horizonte niekoľkých rokov v nedohľadne,  potešila ma aspoň perspektíva blížiacich sa víkendových raňajok.
         
                                                                       GRAVLAX
                                                                  recept z Marianne Venkov & styl

- recept je na 1 kg filet čerstvého lososa - ja som použila 400 g kúsok,
   všetky mierky som prerátala,
- 2 hrste soli
- 2 hrste kryštálového cukru- ja som použila hnedý
- zväzok kôpru
- 2 PL dijonskej horčice
- 2 PL medu- nabudúce dám menej, tak najprv skúste menej a podľa chuti pridajte,
- 6 PL olivového oleja

1. Lososa zbavte kože a pinzetou vytiahnite prípadné kostičky. Umyte ho a dôkladne vysušte. Vložte ho do pekáčika - nádobky a z obidvoch strán ho obalte v zmesi soli, cukru a nasekaného kôpru. Rybu zakryte potravinárskou fóliou, zaťažte čímkoľvek - ja som použila menší kastrólik naplnený vodou. Dajte do chladničky. Losos začne vypúšťať tekutinu, tu postupne odlievajte - ja som to nerobila a nič sa nestalo.
2. Po 24 hodinách filet umyjte, obalte nasekaným kôprom a ostrým, naozaj ostrým ( čo nemám ) nakrájajte na čo najtenšie plátky. Tie potom ukladajte na tanier - napr. aj do tvaru špirály, keď sa podarí a zalejte dressingom, ktorý si pripravíme ušľahaním horčice, medu -radšej menej a olivového oleja. 






Komentáre

  1. Pokukovala som po tomto receptíku v spomínanom časopise, ale ešte som sa k nemu nedostala. Momentálne sa snažím spracovať veci z mrazáku, bo sa blíži čas na domácu hydinu.
    Som však rada, že je recept vyskúšaný a odobrený :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Shira, dobre robíš s tým mrazákom. Ja som v tom taká neporiadna :). S tou domácou hydinou ti závidím, ja nemám žiaden zdroj.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!