Preskočiť na hlavný obsah

Výlet


Keď začujem Burgundsko - myslím, že nielen mne sa vybaví  burgundské víno a vzápätí Boeuf Bourguignon, ktoré tak preslávila Julia Child. Keďže môj muž miluje víno a  ja minimálne raz ročne pripravujem  Hovädzie po burgundsky pre našich priateľov, naša výletová destinácia z Luxemburgu bola jasná.


Za jeden deň sme stihli dôjsť približne do tretiny vínnej cesty  k mestečku Beaune, ktoré nám odporúčali dve milé burguňanky.  Koštovali sme víno odrody PINOT NOIR, u ktorého ma prekvapilo, že je to ľahké víno obvykle s príchuťou ovocia. Približne pri šiestej zastávke-koštovke nám s mužom začalo chutiť :), lebo sme prišli na to, že doteraz sme pili tie ťažšie. Bolo nám vysvetlené, že v Burgundsku  sa špecializujú práve na tento druh vína z dôvodu, že tam nie je tak horúco, ako na juhu Francúzska . Rozmýšľali sme prečo sme sa s vínami PINOT NOIR nestretli častejšie a nie sme na ne chuťovo zvyknutí, došlo nám, že to bude aj z dôvodu, že ide  o dosť finančne náročné víno, ak si teda chcete vychutnať dobré víno. 













PS:  Nakoniec som neodolala a v 36°C horúčavách som do seba "nasúkala" skvelý Boeuf Bourguignon, lebo človek nikdy nevie, kedy bude mať ďalšiu príležitosť.

Komentáre

  1. tak tu by som si vedela predstavit dovolenku :) a aj Boeuf Bourguignon by som zvladla aj s tym vinkom : )), pa Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zuzka, aj ja trošku dlhšiu, jeden deň, to prikrátko. Pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!