moja rodina miluje. Ide o také východniarske lokše. Keďže ich obľubujeme na sladko, potierame ich roztopeným maslom a pocukrujeme kryštálovým cukrom.V jednoduchosti je ich sila aj krása. V poslednej dobe sme ich koštovali u svokry, na helingonkárskej slávnosti v Kojšove aj farmárskych trhoch a naši sa ich nevedeli dojesť, povedala som si, že je načase naučiť sa ich pripravovať. Však ide o takmer základné jedlo našich predkov. Pamätám sa na moju babku, keď ich pripravovala na piecke poriadne veľké. Na tú vôňu sa nedá zabudnúť. GRUĽOVNÍKY na osem gruľovníkov, ale určite ich zjete viac 350 g v šupke uvarených zemiakov 200 g hladkej múky štipka soli Uvarené zemiaky očistíme, pomelieme pomocou mlynčeka, alebo ešte lepšie nastrúhame na jemno. Pridáme štipku soli a pridávame múku. Skúsené gazdinky už nič nevážia, ale pridávajú múku, koľko si zemiaky pýtajú. Vypracujeme hladké cesto, od