Preskočiť na hlavný obsah

Cesta


 Teda netušila som, že jedna cesta vlakom, smer Praha - Košice, môže byť taká zaujímavá. V ženskom kupé sme sa stretli tri. A prekecali hodiny. Ako keby sme sa poznali roky a na spánok nám zostali slabé tri hodinky.
Prvá z nás, bola niečo po tridsiatke, mladá mamička dvoch maličkých synov, plná energie, temperamentu a plánov, no východniarka ako remeň. Hneď si z nami potykala a bolo. Ani sa nás veľmi nepýtala.
Druhá, bola distingvovaná, veľmi zaujímavá, hĺbavá a krásna, pohodová a vyrovnaná, skoro štyridsiatnička, bývalá topmodelka, rodilá pražačka.
Tá tretia som bola ja, o dva a pol roka 50.tnička, óh môj bože. Tiež východniarka, ale s oveľa menšou dávkou energie, ako prvá opísaná, polozrútená z náročného uzávierkového obdobia, ale šťastná a spokojná, zo stretnutia s dcérou, neterkami, výstavou a zrelaxovaná krásnou Prahou.
       Stále tvrdím, že cestovanie v živote je veľmi dôležité.  Pretože, ako opakujem môjmu mužovi, vekom stávajúcim sa  domasedom, ktorému je najlepšie na chalupe, že cestovanie ťa naučí tolerovať  a rešpektovať iné kultúry, zvyky  .....teda okrem iných radostí ako pôžitku z ochutnávania nových chutí, kultúry, pamiatok, prírody .....
         Čo som to vlastne chcela, asi len to. Je streda a ja sa pri spomienke na naše náhodné mikro stretnutie vo vlaku usmievam, že existujú ženy - čarodejnice, ako nás nazvala druhá, ktoré sú schopné vyriešiť cestou Praha - Košice, manželské nezhody, výchovu detí, smerovanie života ................

PS: A vraj sa nemáme báť prispievať na stavby škôl v Nepále, za vyzbierané peniaze sa tam naozaj stavajú školy pre deti, pre ktoré je vzdelanie to najdôležitejšie, čo v živote dostanú!
       
     
   

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…